Levy banner
Pravý banner
MENU
0 0,00
Nakupte ešte za 40
a dopravu máte ZADARMO.
MENU

Energetické štítky pre svietidlá získavajú novú podobu

Aktuality a oznámenia

Tatiana

Od 1. septembra 2021 bol zavedený nový energetický štítok svietidiel a ich zdrojov, ktorý má len triedy A až G. Skončilo neprehľadné obdobie platnosti značenia A+, A++ a A+++ aj pre osvetlenie.

Nové energetické štítky v triedach A až G. Teraz teda môžete vidieť na zariadeniach dva typy označenia – starej a novej triedy. Tento spôsob označenia bude trvať do 1. marca 2023. 


Najväčšia zmena energetických štítkov nastala v zmene energetických tried. Tie už nezahŕňajú osvetlenie s označením A+, A++ ani A+++. Všetky produkty boli roztriedené podľa nových pravidiel do triedy A až G. V praxi to znamená, že nie je možné zrovnávať staré a nové triedy. Po zavedení nových pravidiel triedy A a B teraz neobsahujú takmer žiadne svetelné zdroje. Triedy sú teraz vyhradené pre inovatívne a úspornejšie osvetlenie.


Dôležitým pojmom je spotreba energie za 1000 hodín svietenia. Odkazuje na spotrebu daného svietidla v kWh. Pod čiernym štítkom nájdete označenie energetickej triedy, do ktorej momentálne daný produkt spadá. Na novom energetickom štítku pribudol taktiež QR kód, pomocou ktorého si môžete zobraziť údaje o účinnosti z databázy EPREL.


Prečo nastala zmena?

Do konca augusta roku 2021 boli energetické štítky od triedy A+++ do triedy E. Nevýhodou týchto štítkov bolo:

  • zlá orientácia,
  • minimálne rozdiely medzi jednotlivými triedami,
  • nezohľadňovali budúci technologický vývoj.

Kde nenájdete energetický štítok?

Energetický štítok však nenájdete u všetkých svietidiel. Sú to:


Svietidlá bez svetelného zdroja. Pri zaobstaraní lustra, lampy a iných svietidiel bez svetelného zdroja nie je energetický štítok uvedený. Energetická náročnosť svietidla vyplýva zo svetelného zdroja, ktorý do svietidla použije sám zákazník.


Svetelný zdroj sa dá vybrať. Jedná sa o svietidlá so svetelným zdrojom, ktorý sa dá nahradiť. Energetickú triedu nájdete v návode a vzťahuje sa len k danému svetelnému zdroju.


Svetelný zdroj sa nedá vybrať. Znamená to, že svietidlo obsahuje svetelný zdroj, ktorý je pevnou súčasťou svietidla. Jedná sa napríklad o LED pásiky. Energetickú účinnosť v tomto prípade nájdete v návode a vzťahuje sa len k danému svetelnému zdroju.


Ďalšie výnimky. Medzi ďalšie výnimky, pri ktorých sa energetický štítok nevyskytuje, patria napríklad baterky na batérie, špeciálne technologické svetelné zdroje, svetelné zdroje pre motorové vozidlá alebo farebné svetelné zdroje (vianočné osvetlenie a iné drobné dekoračné predmety).


Viac informácií o energetických štítkoch sa dočítate na stránkach Európskej únie.

Autor článku:

Tatiana
Tatiana Špecialista zákazníckeho servisu

Tatiana nie je len špecialistkou zákazníckeho servisu, ale tiež fanúšikom moderného LED osvetlenia. Vo svojich článkoch vám poradí ako ušetriť elektrinu alebo ako správne vybrať žiarovku. Tiež vám poskytne množstvo tipov ako dokonale osvetliť váš dom aj záhradu.

Spýtajte sa na čokoľvek

Mariana

Poradím s výberom aj technickými zádrhelmi.

02 33 456 390(Po-Pia, 7-18:00 hod.)

Spýtajte sa
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Info o spracovaní osobných údajov. i